Història


La Canonja està situada a la Comarca del Tarragonès. És un poble on hi ha més de 5.850 habitants i té una superfície de 7,32 km².

Fins l’any 1964 era un poble independent, fins que el passat 2010 va tornar a recuperar aquesta independència de Tarragona.

L’escoltisme a La Canonja va arribar al 1965, on dos membres de la patrulla lliure de La Canonja van fer la primera promesa, però no es va intentar formar un agrupament fins a principis de l’any 1966. A la resta de Catalunya l’escoltisme va arribar uns 40 anys abans de que arribés al nostre poble, per això altres ciutats com ara Reus i Tarragona ja feia temps que tenen un agrupament format.

lacanonja

Durant els primers anys com agrupament, el Cau es feia en diferents llocs del poble, a casa d’algun dels caps, als baixos d’algun veí, a les golfes d’algun edifici, etc, fins i tot, en situacions, quan no hi havia cap d’aquestes opcions, havien de fer Cau a l’aire lliure.

La primera vegada que va aparèixer escrit el nom d’Agrupament Escolta i Guia Bisbe Borràs, va ser en una autorització d’uns campaments de LL/D a la Pobla de Cérvoles, l’any 1971.

A principis de l’any 1973, per primera vegada, es va organitzar una fira de roses i llibres el dia de Sant Jordi. La intenció d’aquest acte era fer-se notar i voler tenir presència social al poble, per aquest motiu els nois i noies de l’agrupament van organitzar paradetes amb manualitats i tallers per als infants al carrer.

L’any 1989 vam poder instal·lar-nos en una casa del poble per poder fer els Caus allí i tindre un lloc habitual on fer reunions, quedades, dur a terme les activitats, etc. La casa, pertany aedificicau l’Arquebisbat de Tarragona, per això l’agrupament té un contracte de cessió.

També per això, el nostre agrupament té com a entitat acollidora la parròquia de La Canonja, que fa de vincle amb l’Arquebisbat.

Aquesta casa és la que utilitzem avui dia, la qual està situada al C/ de la Font, nº11.

La Canonja, cada any, fa entrega d’un premi a l’entitat que es mereix un reconeixement per la feina que ha dut a terme durant l’any. Aquell mateix any, el 1989, l’agrupament va aconseguir aquest premi: ser Canongí de l’any.

L’any 2004 vam celebrar el 40è aniversari de l’escoltisme al poble i es van realitzar una sèrie d’actes per aquelles persones que havien format o que formaven part del Cau i també per la gent del poble, per donar-nos més a conèixer. Així doncs, aquell va ser l’any que, per segon cop, vam rebre el premi del Canongí de l’any.

El nostre agrupament pertany a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, que és una entitat sense ànim de lucre on la seva finalitat és que creixis com a persona i aprenguis segons el mètode escolta i guia. Volen aconseguir la maduració i el creixement del infant transmetent diferents valors.

logominyons

En el nostre agrupament treballem amb les tres opcions escoltes i guies: espiritualitat, educació i país. Són tres pilars que sempre tenim presents per fer els objectius o treballar amb activitats promesaper tant, són un conjunt d’opcions que s’han de treballar dia a dia.

En el cas de la promesa escolta, el nostre agrupament opta per fer-la. Encara que donem més importància al procés que no en si l’acte de la celebració ja que, creiem que amb un procés correcte els nens i nenes duen a terme un treball intern molt enriquidor.

L’any 2015, l’Agrupament va celebrar els seus 50 anys d’escoltisme a La Canonja. Per aquest motiu es van preparar molts actes plens d’energia i motivació per tal de viure i gaudir d’aquest aniversari. En resum, per estar “Sempre a Punt”.