2016 – 2017

27 de maig

 

S’acosten l’estiu i les vacances i s’acaben els dies de cau… Avui hem fet el penúltim cau de cap de setmana i hem passat la tarda al voltant del local. Hem estat jugant per la zona d’herba del voltant i hem corregut moltíssim! A més a més, a l’hora de berenar, els caps ens han donat gelat de xocolata per felicitar-nos pel nostre “mini projecte” (sobre la xocolata, és clar!) i estava boníssim!

Com que s’acosten campaments i no tots sabem muntar les tendes igual de bé, hem fet una competició amistosa on ens hem dividit en quatre grups i hem hagut de muntar una tenda per equip. Poc a poc n’anem aprenent, però encara es nota que els grans hi tenen més pràctica… sort que sempre estan disposats a ajudar els Llops i Daines més jovenets!

13 de maig

 

Després de la Súper Jamborinada, hem tornat a fer cau “normal”. Aquest matí hem anat al parc del Valira, on hem pogut gaudir d’un munt d’espai verd per córrer i jugar i aprofitar el magnífic temps que ha fet. Hem començat amb uns jocs actius per despertar-nos i després hem fet algunes activitats més tranquil·les i reflexives per idear la nostra societat ideal i pensar en les qualitats que tenim cadascú de nosaltres per poder fer-la possible.

Però… el més guay sabeu què ha estat? Hem omplert uns globus d’aigua i hi hem escrit les barreres que se’ns presentaven per aconseguir aquesta societat que volem i, per trencar i superar aquests entrebancs, hem hagut de rebentar els globus! A partir d’aquí ha començat una súper guerra d’aigua… i no portàvem banyador ni tovallola, eh?

18 de març

 

Avui hem aprofitat el temps fantàstic que feia (semblava que hagués arribat l’estiu!) per fer una gimcana que els caps ens havien preparat pel casc antic de la Seu. Hem fet quatre grups (els Jo què sé, els Merda, els Plàtan Hola i els Guays del Cau)  i hem anat buscant diferents llocs històrics i recollint enganxines per completar les nostres cartolines.

Sabeu què ha passat, però? Que quan hem arribat a alguns dels punts els sobres havien desaparegut! Els caps n’han tornat a col·locar de nous i… alguns han tornat a desaparèixer!!! Ja se sap que al Cau passen aquestes coses… El que més ens ha agradat, sense cap dubte, ha estat voltar sols sense adults i organitzar-nos nosaltres mateixos per trobar les pistes! A veure si els caps n’aprenen i ens donen més llibertat d’ara en endavant eh…

4 de març

 

Com que els homes i les dones del temps no sempre tenen les coses clares i a vegades es contradiuen, no sabíem si en horari de cau plouria o no. Per sort, però, al final no ha caigut ni una gota i hem pogut fer una petita excursió i anar fins al poble d’Alàs.

Durant la caminada, hem aprofitat per xerrar entre nosaltres i conèixer-nos una mica més cada dia, jugar al pilla pilla, salvar cucs de terra… en fi, cadascú “al seu rotllo”! Quan hem arribat al poble, hem recorregut els carrerons fins que hem trobat… un parc! Hem estat jugant fins que ha arribat l’hora de tornar i pel camí hem seguit amb les nostres ocupacions anteriors. A més a més, hem descobert un joc molt divertit amb les tanques del camí!

4 de febrer

 

Avui, només arribar al Cau, hem mirat un vídeo on un tal Jambo es posava en contacte amb cinc infants i joves compromesos per demanar-los ajuda per… SALVAR EL PLANETA! Just després, els caps ens han donat una carta que havia arribat a nom de la nostra branca de part de la Carlota, una d’aquests “cinc escollits”, i l’hem llegit entre uns quants. A l’escrit ens explicava que també anava al Cau i que necessitava la nostra ajuda per poder fer front a la missió que se li havia encomanat.

Decidits a ajudar la Carlota, hem fet una dinàmica per descriure amb un adjectiu el nostre Agrupament. Han sortit diverses propostes i, com que n’haviem d’escollir quatre, al final ens hem decantat per GUAY, AVENTURER, SOLIDARI i DIVERTIT! Després ens hem posat amb grups i hem començat a retallar diverses situacions que apareixien als diaris i revistes que havíem portat de casa, amb l’objectiu de classificar-les segons si consideravem que s’hi aprofitava el temps o no. Hem fet uns murals molt xulos, voleu veure’ls?

14 de gener

 

Després dels Reis i un cop acabada la primera setmana d’escola que servia per tornar a la rutina… hem fet el primer Cau de l’any! Ha estat un Cau de tarda al local, i l’hem dedicat a diverses activitats que ens han fet reflexionar. Primer hem llegit unes historietes curtes on tenien lloc diferents conflictes i que ens han permès parlar sobre temes com els prejudicis, la discriminació, l’amistat…

Quan hem acabat, com que estàvem una mica cansats d’estar asseguts, hem anat a berenar a fora (feia fred sí, però nosaltres som valents!) i hem aprofitat per córrer i esbargir-nos una mica. Quan hem tornat a entrar, els PiCs, que abans havien estat fent activitats a l’exterior, eren a la sala gran i hem hagut de conformar-nos amb la sala petita per jugar a jocs amb els quals hem treballat la cooperació, el contacte, la confiança… La veritat és que tanta gent amb la nostra energia en un espai tant petit pot portar a situacions una mica caòtiques (i això ha passat en alguns moments), però diuen que de tot se n’aprèn!

(Ens sap greu però avui no hem pensat amb les fotos)

3 de desembre

Avui en teoria no tocava Cau, o això deia al calendari… però els Caps, que  a vegades es despisten i, a més a més,  ja ens trobaven a faltar, van decidir fer Cau de tarda al local. Hem destinat tota l’estona al projecte de la XOCOLATA del qual ja us havíem parlat anteriorment, i per començar ens hem dividit en tres grups per tractar diferents temes relacionats amb la xocolata a partir d’unes quantes preguntes. Tot i que no tots portàvem les preguntes resoltes, ens hem anat ajudant i poc a poc hem anat fent un resum de les idees més importants en una cartolina .

img_3035

Després de berenar i esbargir-nos una mica a fora del local (això últim només els més valents, que feia fred!), ha arribat l’hora d’explicar als companys el que havíem après. Cada grup ha presentat la seva cartolina amb els apunts i dibuixos corresponents i així hem pogut aprendre d’on ve la xocolata, on es cultiva el cacau, quina diferència hi ha entre la xocolata negra i la blanca… i un munt de coses més!

img_3036
Aprofitant l’ocasió, el Guillem ens ha portat diferents trossos de xocolata fets per ell (amb fruits secs, nabius…). Nyam!

Per acabar, com que ja estàvem una mica cansats d’escriure i parlar, els Caps ens han posat un vídeo del Super3 on s’hi feia un petit resum de tot el que havíem après però de manera més lúdica i entretinguda. Si voleu, el podeu veure aquí.

img_3044
Vau demanar foto de Caps, però com podeu comprovar no sempre és fàcil que els nens ens cedeixin el protagonisme…

img_3042

Sortida a Torà de Tost (26-27 de novembre)

Aquest cap de setmana hem tingut sortida amb nit a fora inclosa!

Dissabte a la tarda els PIMS ens van portar a Torà, un petit poble a una mitja horeta de la Seu. La veritat és que el temps no pintava gaire bé; feia fresqueta i hi havia núvols… però no us penseu que això ens feia por, eh? Hi ha molt poques coses que siguin un impediment per marxar amb els amics i aquesta no n’era una!

Un cop vam deixar les motxilles al local, vam sortir a donar un tomb i vam estar jugant al joc de Serps, Guineus i Gallines pels estrets carrerons del poble. Al cap d’una estona es va posar a ploure i els caps ens van fer tornar cap a dins; si hagués estat per alguns de nosaltres… ja us diem ara que ens haguéssim quedat corrent fins acabar ben xops!

Després de berenar i ja més calmats, vam reprendre la discussió del projecte que havíem començat el cau anterior al Parc del Segre. La veritat és que ens costa una mica fer reunions entre tots perquè tenim moltes ganes de parlar i a vegades oblidem aixecar el dit, però vam aconseguir concretar els temes que més ens interessaria tractar. Vam parlar d’animals, xocolata, llaminadures, gent gran, ong’s… ja veieu que som persones molt inquietes!

I llavors… tocava embrutar-se les mans! Amb un tros de fang cadascú, vam posar-nos a treballar per crear les nostres obres d’art. Hi vam dedicar molta estona eh? Perquè després no digueu que no som capaços de concentrar-nos amb allò que fem… Aquí en teniu els resultats.

img_2881

img_2883

img_2903  img_2924

img_2925

img_2928

La veritat és que fer manualitats està molt bé, però al Cau sempre intentem anar una mica més enllà amb tot el que fem, i és per això que aquesta activitat també tenia un rerefons educatiu. Així doncs, els caps ens van demanar què ens semblaria si algú no vigilés i  trenqués la nostra figura, ens sentiríem tristos? Doncs sí, i és per això que hem de tenir molta cura quan utilitzem el material del Cau i el local, perquè no som els únics que l’hem de fer servir i si es fa malbé, a part de fer posar tristos els caps, estarem impedint que altres en gaudeixin.

I de tant fer servir les neurones i les mans… ens havia entrat la gana! Llavors vam sopar tots junts en rotllana i, quan vam acabar, vam fer un mini-joc de pistes per trobar uns missatges que ens havia deixat Arnau Mir de Tost. No sabeu qui és? Pregunteu-nos-ho! Després vam fer grups i vam jugar al Party & Co una bona estona fins que va ser l’hora de preparar màrfegues i sacs. Amb l’ambient acollidor que s’havia creat (ei, que no us hem dit que teníem llar de foc!), era el moment ideal per inventar històries, i així ho vam fer! Vam fer dos grups i cadascun va preparar una petita obra de teatre i, quan vam acabar, els caps ens van explicar la història del poble que ens havia acollit. Voleu què us l’expliquem? Anava de dos cavallers, de la guerra, de la pau, de la igualtat…

img_2931

img_2932Després d’una nit curteta, ens vam llevar, vam endreçar-ho tot i vam esmorzar. Per sort, el temps havia canviat i podíem sortir d’excursió. Ben abrigats i calçats, vam començar a caminar i vam aprofitar per xerrar, córrer, riure, recollir pedres… Ah, i sabeu què? Vam creuar un riu! A alguns ens va costar més que a d’altres, però amb l’ajuda de tots vam aconseguir passar-lo i seguir l’aventura.

2016-11-28-photo-00000754

Novament al local, tocava fer una última neteja i deixar-ho tot llest per quan vinguessin els PIMS. Així doncs, ens vam organitzar amb petits torns per escobrar i netejar i vam aprofitar els últims moments per jugar al parc del costat. I com que tot s’acava… al final vam marxar cap a casa, però no tristos, sinó contents, perquè havia estat una gran sortida!

img_2935

img_2940img_2944img_2938img_2942

 

12 de novembre

 

Avui els Llops i les Daines no hem fet el Cau al local, sinó que hem anat al…. PARC DEL SEGRE! Però no hi hem anat a fer ràfting eh? Ni a banyar-nos….

Després de dividir-nos en tres grups, hem fet una “mini gimcana” de tres activitats amb l’objectiu de conèixer-nos una mica millor entre tots. Hem repassat els noms (sí, sí, encara no ens els sabem tots que som molts eh?), però també hem explicat què ens agradava i què no, mentre formàvem una teranyina que simbolitzava els nostres lligams i tot el que encara ens queda per construir junts.

Un cop ja ens coneixíem una mica millor, hem berenat i jugat una mica al parc. Després d’aquesta pausa, hem començat l’activitat més important del dia… PENSAR IDEES PEL PROJECTE! Entre uns i altres ens hem ajudat per explicar en què consistia un projecte i després en petits grups hem fet una pluja d’idees de temes que ens agradaria tractar. De tot el que n’ha sortit i veient quins desperten més interessos els caps decidiran quin fem. Hi havia propostes molt llamineres…

imagen-1