1 d'abril de 2019

La Motxilla

“Eeiii!!! No sé fer-me la motxilla…”

Guia bàsica de l’escolta i la guia per fer la motxilla

Durant uns dies marxes de casa i cal que empaquetis allò que necessitaràs per passar uns dies a la platja, a la muntanya o altres indrets. Pantalons, samarretes, mitjons, roba interior, vambes, sandàlies, sac de dormir, aïllant, cantimplora… No pots deixar-te res i no pots endur-te més coses del compte!  

Però… a tu, qui et fa la motxilla? Vols uns consells pràctics?

La tasca de fer la motxilla hauria de ser teva, però gairebé sempre ho fan les famílies. Tenen com un do especial per organitzar la motxilla: saben plegar la roba perquè no ocupi gaire espai, no es descuiden mai de posar-hi res del que necessitaràs, ho encabeixen tot sense esforç… 

Però, és clar, després, quan les sortides i els campaments acaben i has de tornar a casa, ets tu qui has de fer la motxilla sense ajuda de ningú. Llavors, et trobes amb una pila de roba rebregada que no saps per on començar a organitzar. No recordes el que havies portat i el que no i, amb tant d’enrenou, et vénen moltes ganes de cridar la mare i demanar-li que et guardi la roba dins la motxilla, perquè a tu no t’hi cap!!!

Quantes vegades t’has vist en aquesta situació? Segur que moltes.

Quantes vegades més et tornarà a passar? Si no aprens de seguida a fer-te tu mateix la motxilla, segur que també moltes vegades més. 

Així que estiguis atent aquests consells que et seran molt útils quan hagis de fer excursions o anar de campament.

  1. El primer pas és escollir una bona motxilla.

Teniu en compte que la motxilla ha de ser forta i a la vegada lleugera, a prova d’aigua, amb corretges amples per carregar-la amb comoditat, i prou gran, segons la teva alçada i pes.

· Comoditat · Resistència · Pes · Funcionalitat ·

  1. El més important és que siguis tu qui et fa la motxilla.

Així, sabràs el que portes i com ho portes organitzat dins la motxilla, i sabràs si has perdut alguna cosa o com ho has de tornar a encabir tot dins la motxilla perquè hi torni a cabre perfectament. Això no vol dir, però, que no puguis demanar ajuda a la mare o al pare. Feu la motxilla junts, així entre uns i altres recordareu tot el que hi heu de posar.

  1. T’has d’endur el que és necessari i imprescindible.

Un altre aspecte important a l’hora de fer la motxilla és mentalitzar-te que no pots fer com els caragols endur-te la casa a l’esquena. La motxilla no pot pesar excessivament perquè l’has de portar tu i no cal agafar una lumbàlgia. 

Has de ficar a la motxilla només el que
 necessitaràs. Per tant, pensa quants dies estaràs fora de casa i afegeix dos o tres parells de mitjons més i alguna muda més de recanvi, per si et mulles o t’embrutes i t’has de canviar.

*Una bona manera de planificar el que has de dur, sense passar-te ni descuidar-te res, és fer una llista amb el que realment necessitaràs.

En aquesta llista no incloguis tot allò que no faràs servir i/o no pots portar a les sortides o els campaments. Per exemple, no t’enduguis el disc man, l’MP3, el mòbil o la consola. T’ho passaràs millor si no ho portes!

  1. Visualitza tot el que ficaràs a la motxilla a una taula o al llit

Un cop feta la llista, comença a treure dels armaris tot el que hi has apuntat, però no ho fiquis dins la motxilla, encara! Si tal com surt de l’armari ho aneu posant a la motxilla, us trobareu que ho heu ficat tot tan desordenadament que no us hi cabrà i de res haurà servit fer la llista. 

El millor és anar col·locant sobre el llit l’equipatge que t’has d’endur i un cop fet això tornis a fer una repassada i vegis que realment portes tot el que necessites i que no se t’ha colat res prescindible. 

Destacarem un molt bon consell: marca la teva roba i objectes personals amb el teu nom i cognoms. Així, si n’extravies algun i algú el troba, te’l podrà retornar.

Un cop fet això, agrupa i fica en bosses l’equipatge segons de quin tipus sigui: el calçat, la roba interior, la roba de dormir, etc. Has de pensar que la motxilla és una bossa de bosses i així ho tindràs tot més ben organitzat.

  1. Introdueix les coses a la motxilla seguint un ordre i procurant repartir el pes entre costat i costat.

Utilitza les butxaques més petites i laterals per posar-hi els objectes petits (els coberts, la lot, els mocadors de paper, la gorra, etc).

A l’espai central i més gran de la motxilla, col·loca a baix de tot el sac de dormir i el calçat. De vegades creiem que el seu lloc és a sobre, però en cas de pluja, seria el primer que es mullaria. Per tant, a sota estarà ben protegit.

A sobre, posa-hi la roba de dormir i, després, la roba de posar-te de cada dia. El necesser pots posar-lo entre la roba, omplint forats o a dalt de tot. Vigila que els pots amb líquids estiguin sempre ben tancats! Si no, es podria mullar tot el que hi ha dins la motxilla. 

Fora de l’espai central i subjectat per la tapa que tanca la motxilla, col·loca l’aïllant, si és que vas de campaments, és clar! 

La cantimplora (sempre ben tancada) i altre material divers que duguis pots utilitzar-lo també per ocupar aquells forats que han quedat buits entremig de la roba.

  1. Busca un lloc que estigui a mà per posar-hi el cangur o la capelina.

Per si de cas durant el viatge plou. Si no tens una butxaca exterior prou gran, posa-ho a l’espai central de la motxilla, a dalt de tot. Així serà fàcil agafar-la més ràpidament.

Si has arribat fins aquí, et felicitem per fer-te la motxilla, és tot un gran avenç! I només et falta un últim detall: porta moltes ganes de passar-ho molt i molt bé!