“Igualtat de drets, respecte, paritat” formen el nostre mural

Commemorem el Dia Internacional de les Dones reflexionant sobre diferents aspectes de la nostra realitat més propera

Les dones representen més de meitat de la població, i tot i això no exerceixen plenament els seus drets. Són invisibilitzades en la majoria dels espais, són menyspreades, i no reben els mèrits que les corresponen. Per aquest motiu, a l’agrupament hem treballat diverses problemàtiques que suporten les dones en el dia a dia. Cada branca ha treballat un aspecte relacionat amb el paper de la dona a la societat.RESPECTE 
Per una banda, Castors i Llúdrigues i Llops i Daines van parlar sobre les feines de cures i domèstiques, sovint dutes a terme per les dones, i els oficis, la majoria pensats en masculí, com poden ser “el metge”, “el bomber”, “l’informàtic”. Llúdrigues i Castors van representar diversos oficis amb teatre de mímica, per tal que la resta de la branca endevinés de quina ocupació o de quina escena quotidiana es tractava i debatre sobre les idees que van sortir. 
IGUALTAT
Mentrestant, Daines i Llops van convertir-se en periodistes per una estona, entrevistant a la gent del poble sobre les feines remunerades i les feines de la llar. La branca poder extreure que hi ha ocupacions que continuen reproduint els rols construïts en el gènere. Amb tot això, trobem feines masculinitzades, és a dir, amb una presència masculina majoritària, com poden ser les feines relacionades amb la tecnologia, o feminitzades, amb una presència femenina majoritària, com és la infermeria o feines relacionades amb les cures.
IGUALTAT DE DRETS

Per altra banda, Ràngers i Noies Guiavan conèixer un ventall de dones referents al llarg de la història, i també actuals, que no són presents als llibres que utilitzen a l’escola. Entre elles es troben Olave Saint Claire, fundadora del moviment del guiatge, Virginia Woolf, escriptora anglesa que va impulsar el feminisme literari britànic al segle XX, Helen Keller, activista, escriptora i professora nord-americana sordcega,  o Desirée Bela, comunicadora catalana antiracista, feminista i divulgadora de la cultura africana.

PARITAT
Pioners i Caravel•les van analitzar el paper de les dones al nostre agrupament, parant atenció a la presència de les dones a les unitats de l’AEiG Sant Nicolau. Concretament, es van fixar en l’Equip d’Agrupament, i sobretot a la figura de Cap d’Agrupament, només ocupada per 2 dones en els 60 anys del nostre agrupament, exceptuant l’època en què l’escoltisme malgratenc es separava per sexes.
CONSTRUIM EL NOSTRE MURAL
Al final de la tarda, infants i joves van exposar el que havien fet a la resta de l’agrupament i vam construir un mural. La pancarta també hi ha representades totes les dones que infants i joves admiren i que tenen com a referents. El mural s’ha penjat a la façana del Cau de Dalt, al Parc del Castell.

La conclusió que vam extreure de tot plegat és que el gènere és una construcció social, que ha fet que es fomentin les diferències, i per consegüent la desigualtat, entre homes i dones. Cal seguir treballant i incloent la perspectiva de gènere en tots els aspectes de la vida per arribar a una igualtat i equitat efectives entre dones i homes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

− 1 = 3