18 d'octubre de 2016

Història

L’Agrupament Cal–Met de Mollerussa

L’AEiG Cal-Met neix l’any 1970, en plena dictadura franquista. En un país reprimit els joves de Mollerussa van veure la necessitat de crear un espai per poder expressar les seves idees i intercanviar inquietuds.

La política del franquisme, no veia amb bons ulls cap agrupació que no fos del “Frente de Juventudes”, però en el cas de l’escoltisme, el poder estar protegits pels bisbes catalans i estar sota el reducte de l’església, feia que gaudissin de moltes llibertats.

Els fundadors de l’agrupament van ser en Miquel Garcia (també conegut com l’hermano Miguel),Xavier Baiges com a cap d’agrupament, Mercè París, Joan Garrofé, Josep M. Vilalta, Núria Isanda, Manoly Gonzalez i Mossen Josep Malé com a consiliari.

Tot va començar amb els nois de La Salle per una banda, i les noies de les germanes Vedrunes per una altra. Durant els tres primers anys d’existència, el escoltes van tenir com a punt de reunió una sala al Col•legi La Salle, però per raons d’espai i vinculació amb l’entitat es van abandonar aquestes instal•lacions.

L’any 1973, l’agrupament es trasllada als baixos de l’església Parroquial, al familiar “Casal”. Al nou local, però, no hi havia lloc per a tothom i es van buscar altres edificis. Així doncs, van servir de caus diverses cases de Mollerussa com ara Cal Pons, Cal Rengel, o Cal Cusiné fins finalment establir com a local fix els baixos de l’església.

Al 1975, després d’anomenar-se durant 5 anys “Agrupament Escolta La Salle”, es va decidir buscar un altre nom més vinculat a la vila. Es va trobar el renom d’un hostal on feien parada les diligències: “Cal-Met”.

Durant tots aquests anys, i fins a dia d’avui els escoltes han realitzat diverses activitats i propostes per als joves de Mollerussa i comarca tot intentant inculcar els valors que van lligats amb el moviment escolta.

Dates senyalades de la història més recent són al 1995 es realitza una exposició fotogràfica per il·lustrar la seva història. L’any 2000 es celebra una trobada de caps i excaps al parc de la Serra. Finalment, coincidint amb el 40è aniversari, 800 Minyons Escoltes i Guies pertanyents a 14 agrupaments es van reunir a Mollerussa en el Boom del 2010. L’any 2019, coincidint amb els 50è aniversari, l’agrupament inaugura el seu nou local, l’antic Musicland.

Actualment l’AEiG Cal-Met de Mollerussa és un dels agrupaments amb més infants i caps de la demarcació, participa activament en les activitats demarcacionils i, al llarg dels anys hi ha hagut varis caps de Mollerussa en equips i càrrecs de demarcació.

A nivell mundial i català…

L’escoltisme pren com a naixement, a l’àmbit mundial, el 1907, any en que l’oficial britànic Lord Robert Baden Powell organitza i celebra el primer campament escolta de la història a l’illa de Brownsea amb 20 nois de diferents estrats socials del Londres de l’època. 

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) neix el 1927 amb Josep Maria Batista i Roca i més tard es crea la Germanor de Noies Guies. El 1936, Minyons de Muntanya s’unifica amb la resta d’associacions escoltes catalanes, però la Guerra Civil obliga al moviment escolta a treballar en la clandestinitat.  

El 1977, els Minyons Escoltes i les Guies Sant Jordi es fusionaren en una sola associació, tot esdevenint Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya (MEGSJC).